Wykwintne obiady

Wpisy

  • wtorek, 06 sierpnia 2013
  • piątek, 14 września 2012
    • Roladki mielone

      Składniki

      • 25 dag wieprzowiny
      • 25 dag wołowiny
      • 1 kajzerka
      • 1 cebula
      • 4 dag tłuszczu
      • 1 jajko
      • sól
      • pieprz
      • 5 parówek
      • 1 łyżka tartej bułki

      Sposób przyrządzenia

      Mięso wieprzowe i wołowe umyć i przepuścic przez maszynkę razem z odciśniętą bułką.

      Jako przyprawę smakową można dodać podsmażoną w tłuszczu cebulę albo łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku.

      Do zmielonego mięsa dodać soli, pieprzu, jajko i dokładnie je wyrobić.

      Masę podzielić na 5 części, z każdej uformować prostokąt.

      Parówki obrać ze skórek.

      Każdą parówkę zawinąć w płat mięsa, uformować  podłużne roladki, obtaczać je w tartej bułce.

      Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano, następnie przykryć i ogrzewac jeszcze 10 minut na bardzo słabym ogniu.

      Roladki mielone można podawać na gorąco.

      Wystudzone, pokrajane w poprzek na cienkie plasterki są doskonałym dodatkiem do sniadań z dodatkiem listka sałaty, plasterka pomidora, ogórka czy rzodkiewek

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      piątek, 14 września 2012 15:20
  • wtorek, 11 września 2012
    • Owocowo jogurtowy krem

      Składniki

      • 40 dag borówek
      • 3 jogurty najlepiej naturalne bez cukru
      • 5 dag migdałów(można je zastępić orzechami)

      Sposób przyrządzenia

      Jogurt ubijamy z drobniutko posiekanymi migdałami.

      Do filiżanek wkładamy umyte i oczyszczone borówki i polewamy je ubitym jogurtem.

      Jo wolę bez cukru ale jeśli chcecie to możecie dodać

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 07:13
  • poniedziałek, 10 września 2012
    • Nadziewane ziemniaki

      Składniki

      • 6 szt. ziemniaki młode
      • sól
      • pieprz
      • 1/3 szklanki koperek siekany

      Sposób przyrządzenia

      Ziemniaki myjemy.

      Kroimy na połówki i posypujemy solą.

      Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 1 , 5 godziny, aż będą miękkie w środku.

      Wyjmujemy z piekarnika.

      Wydrążamy środki, tak aby nie uszkodzić skórki.

      Miąższ ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek.

      Rozdrabniamy i napełniamy połówki ziemniaczanych skórek.

      Układamy znowu na blachę i pieczemy jeszcze 10 -15 minut.

      Można na wierzchu posypać tartym serem

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 września 2012 16:08
  • poniedziałek, 03 września 2012
    • Tarta ze śliwkami

      Składniki

      • 1 kg dojrzałych śliwek
      • 4 duże łyżki cukru
      • 1/3 kostki masła
      • 3 żółtka
      • 2 łyżki śmietany
      • 2 kopiate łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • pół kostki margaryny
      • 30 dkg mąki
      • bita śmietana

      Sposób przyrządzenia

      Mąke nalezy wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać margaryne i dodac 2 żłtka, na końcu dodać śmietanę - po łyżce ( ile ciasto "zabierze" ) Szybko zgnieśc ciasto i włożyć do lodoeki na czas w ktorym będziemy przygotowywać następne składniki.

      Masło roztopić i wymieszać z cukrem i dodać 1 żółtko, dokładnie wymieszać na jednolitą masę, śliwki umyć pod bierzącą wodą osuszyć i wypestkować .

      Ciasto rozwałkować i wyłożyc na dobrze wysmarowana margaryną brytfankę ( przepis na blaszkę o średnicy 26 cm) nakłuć widelcem by oddychało i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stC .

      Piec 10 minut, wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 180 stC.

      .

      Na podpieczone ciasto poukładac pokrojone na pół śliwki skórka do dołu, polac masłem z cukrem i żółtkiem i wstawić do piekarnika na 35 minut, Otworzyć piekarnik i gdyby ciasto była za mokre od soku śliwek nie wyjmowac, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekac aż nadmiar wody z soku odparuje, najlepiej podawac na ciepło ( nie gorące) z bitą śmietaną:)

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2012 07:35
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Ryż pomidorowy

      Składniki

      • 2 woreczki zwykłego ryżu
      • szczypta soli
      • szczypta przyprawy uniwersalnej (np. kucharek)
      • 2 cebule
      • 2 słoiczki małego koncentratu
      • łyżka masła

      Sposób przyrządzenia

      Ryż wkładamy do garnka z zimną wodą, wsypujemy troszkę soli i przyprawy uniwersalnej.

      Gotujemy ok.

      15 -20 minut.

      W tym czasie na maśle przysmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.

      Gdy będzie złota i mięciutka, dodajemy koncentrat.

      Gdy ryż będzie ugotowany, rozrywamy worki i wrzucamy na patelnię z koncentratem i cebulą.

      Dokładnie mieszamy.

      Podawać z mięsem

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 11:33
  • wtorek, 28 sierpnia 2012
    • Sałatka z pomidorami

      Składniki

      • 2 pomidory
      • 2 cebulki dymki
      • 10 ddag mięsa z piersi kurczaka
      • curry
      • 1 łyzka mąki
      • łyżka oleju
      • lisć sałaty
      • rozmaryn
      • sól pieprz
      • 1 upieczona gruszka

      Sposób przyrządzenia

      Pomidory umć, posiekac w kostkę, cebulki oczyścic, opłukac pokroic w krażki.

      Mieso pokroic w kostke, doprawic solą, obtoczyc w mące i curry, obsmarzyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.

      Wymieszać wszystkie skladniki salatki, ułożyc na lisciach salaty obok upieczonej gruszki, posypac zielenina mozna skropic sosem winegret

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 sierpnia 2012 11:19
  • poniedziałek, 27 sierpnia 2012
    • Lody rabarbarowe

      Składniki

      • kilogram rabarbaru
      • 3/4litra wody
      • 2białka
      • pół laski wanilii
      • 60-75dag cukru

      Sposób przyrządzenia

      Rabarbar opłukac, obrać, pokroić, wrzucić do rondla zalać wodą i rozgotować.

      Po ostudzeniu przetrzeć przez sito, dodać cukier oraz wanilię i ponownie zagotować.

      Po ostudzeniu połączyć z białkami i zamrozić

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 sierpnia 2012 12:28
  • niedziela, 26 sierpnia 2012
    • Ketchup - pasta kazika

      Składniki

      • 2
      • 0 kg pomidorów;
      • 20 dag marchwi;
      • 70 dag papryki;
      • 4 dag czosnku;
      • 20 dag cebuli;
      • 1 szklanki jabłka obranego utartego;
      • 1 szklanka gruszki obranej utartej;
      • 2łyżki płaskie soli (minimalnie);
      • 2 łyżki czubate cukru;
      • 50 ml octu winnego /jabłkowego (spirytusowy ok 25ml ale nie zalecam);
      • 50ml oleju (nie rzepakowy!);
      • 1 łyż. płaska (minimum) chili mielonego (lub ? pasty chili) ;
      • 2 łyż. czubate suszu grzybowego mielonego (zamiennik: sos sojowo-grzybowy);
      • 1 czubata łyżka majeranku (używam własny
      • o silnym zapachu);
      • ? łyż. zmielonej gałki muszkatołowej;
      • 1 łyż. curry;
      • ? łyż. pieprzu czarnego świeżo zmielonego;
      • łyż. imbiru mielonego.
      • uwagi:
      • łyż. <> łyżeczka

      Sposób przyrządzenia

      Pomidory sparz, obierz pozbaw nasion, marchew obierz zetrzyj na grubej tarce i oba składniki gotuj do miękkości marchewki.

      Paprykę po oczyszczeniu pokrój dodaj lekko pokrojoną cebulę całość zmiksuj dodaj do pomidorów i marchwi, dodaj susz grzybowy(jeśli użyjesz sos sojowy to dodasz na końcu, na 5 minut przed zakończeniem procesu) postaw na płytce dystansowej dodaj jabłko i gruszkę, odparuj całość do połowy pierwotnej wysokości w naczyniu.

      Dodaj pokrojony czosnek wszystkie pozostałe składniki zmiksuj i gotuj jeszcze ok 5 minut.

      Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

      Dokonaj próby smaku.

      Jeśli trzeba dodaj większą ilość przypraw.

      Wkładaj w słoiczki, pasteryzuj 10 minut.

      Tu ważna uwaga: wystudzona pasta, robiona próba tzw ?zimnego spodka?, tuż po ugotowaniu ma zupełnie (!) inny smak, dlatego zalecam ?odstanie? i samoistne wystudzenie, spróbowanie i ewentualne doprawienie

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2012 15:20
  • sobota, 25 sierpnia 2012
    • Pociąg

      Składniki

      • ciasto:
      • 50 dag mąki
      • kostka masła
      • 4 żółtka
      • 15 dag cukru
      • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
      • krem:
      • kostka masła
      • 2 żółtka
      • 10 dag cukru
      • tabliczka czekolady
      • cukier waniliowy
      • dekoracja:
      • 16 okrągłych herbatników
      • 2-3 łyżki dowolnego lukru lub bitej śmietany
      • małe owoce i cukiereczki

      Sposób przyrządzenia

      Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.

      Włożyć na godzinę do lodówki, po czym rozwałkować i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 -200 stopni.

      Z wystudzonego ciasta wykroić lokomotywę oraz 3 wagoniki, każdy powinien się składać z dwóch różnych prostokątów.

      Przełożyć prostokąty kremem czekoladowym, ustawić cały pociąg na folii aluminiowej.

      Posmarować go resztą kremu, przykleić koła z ciastek, udekorować lukrem, owocami, cukiereczkami i posadzić w wagonikach bajkowych pasażerów z lego lub żelkowe misie

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      pierzakantek4
      Czas publikacji:
      sobota, 25 sierpnia 2012 17:06

Kanał informacyjny