Wykwintne obiady

Wpis

piątek, 25 maja 2012

Jabłecznik ewy wachowicz

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 6 łyżek wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzenia

Mąkę (do maki dodajemy szczyptę soli) siekamy z masłem, aż zacznie przypominać konsystencję kaszy manny.

Wbijamy jajko i wlewamy wodę.

Wyrabiamy ciasto.

Ciasto wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.

W tym czasie możemy przygotować jabłka.

Obieramy je i kroimy na ćwiartki które tarkujemy na cienkie plastry (możemy cieniutko pokroić).

Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.

2 /3 ciasta wykładamy na blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą).

Na ciasto układamy jabłka, które przykrywamy pozostałym ciastem (rozwałkowanym na płat).

Brzegi ciasta zlepiamy, nadmiar odcinamy (jeśli jest).

Ciasto nacinamy w dwóch miejscach.

Pieczemy 20 minut w 200 stopniach a następnie 30 minut w 180.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać z gałką lodów

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pierzakantek4
Czas publikacji:
piątek, 25 maja 2012 16:33

Kanał informacyjny