Wykwintne obiady

Wpis

piątek, 25 maja 2012

Jabłecznik ewy wachowicz

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 6 łyżek wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzenia

Mąkę (do maki dodajemy szczyptę soli) siekamy z masłem, aż zacznie przypominać konsystencję kaszy manny.

Wbijamy jajko i wlewamy wodę.

Wyrabiamy ciasto.

Ciasto wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.

W tym czasie możemy przygotować jabłka.

Obieramy je i kroimy na ćwiartki które tarkujemy na cienkie plastry (możemy cieniutko pokroić).

Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.

2 /3 ciasta wykładamy na blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą).

Na ciasto układamy jabłka, które przykrywamy pozostałym ciastem (rozwałkowanym na płat).

Brzegi ciasta zlepiamy, nadmiar odcinamy (jeśli jest).

Ciasto nacinamy w dwóch miejscach.

Pieczemy 20 minut w 200 stopniach a następnie 30 minut w 180.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać z gałką lodów

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pierzakantek4
Czas publikacji:
piątek, 25 maja 2012 16:33

Polecane wpisy

  • Lelum

    polellum

  • Roladki mielone

    Składniki 25 dag wieprzowiny 25 dag wołowiny 1 kajzerka 1 cebula 4 dag tłuszczu 1 jajko sól pieprz 5 parówek 1 łyżka tartej bułki Sposób przyrządzenia

  • Owocowo jogurtowy krem

    Składniki 40 dag borówek 3 jogurty najlepiej naturalne bez cukru 5 dag migdałów(można je zastępić orzechami) Sposób przyrządzenia Jogurt ubijamy z drobniutk

  • Jabłecznik z połówkami jabłek

    Sezon jabłkowy już dawno się zaczął a u mnie zagościł jabłecznik z połówkami jabłek. Mój pierwszy ale na pewno  nie ostatni. Świetny smak i do tego ciasto

  • TARTA Z JABŁKAMI

    Tarta z jabłkami Ciasto: 165 g mąki 45 g cukru pudru 140 g zimnego masła szczypta soli Warstwa serowa : 250 g serka kremowego , najlepiej Philadelphia 50 g cukr

Kanał informacyjny