Wykwintne obiady

Wpis

czwartek, 08 marca 2012

Pałki na ostro

Składniki

  • 6 sztuk pałki z kurczaka
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryczka peperoni
  • 2 średnie cukinie
  • 20g czosnek płatki
  • 2 łyzki oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • na marynatę:
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 łyzka imbir w proszku
  • 2 łyzka ocet balsamiczny
  • 4 łyzka sos sojowy-ciemny
  • 1 kostka czosnek
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki ocet winny-czerwony
  • sól
  • pieprz (po około 3 szczypty
  • mozna więcej to już rzecz gustu)

Sposób przyrządzenia

Pałki, cukinię i papryczki porządnie myjemy.

Z powyższych składników robimy marynatę i przekładamy do niej udka, na wierzch kładziemy pokrojoną w krążki papryczkę chili--przykrywamy .

Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Jeśli nie ma takiej opcji to chociaż na 2 h żeby wszystko ładnie się zamarynowało (przegryzło) Umytą cukinię kroimy w plastry nie za grube około 0 , 5 cm.

Naczynie smarujemy oliwą i teraz tak: Na spód dajemy połowę cukini, pokrojoną papryczkę peperoni i 10 g płatków czosnku.

Na to wykładamy pałki i na nie kładziemy resztę cukini i czosnku.

Zalewamy resztą marynaty wraz z papryczką, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 *C środkowa półka grzanie (góra-dół) na półtorej godziny.

Przed końcem mozna odkryć i sobie ładnie podpiec.

Po tym czasie wyciągamy rozkładamy na talerze i .

.

.

.

SMACZNEGO

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pierzakantek4
Czas publikacji:
czwartek, 08 marca 2012 12:41

Polecane wpisy

Kanał informacyjny